Doorgaan naar hoofdcontent

Moet je als verhuurder weten dat er een drugslab in je loods zit?

Moet je als verhuurder weten dat er een drugslab in je loods zit?

4 vragen en antwoorden via een bericht op omroepbrabant.nl EINDHOVEN -

De CDA-penningmeester uit Leende, die vastzit vanwege de vondst van een drugslab in een van zijn schuren, liet woensdag via zijn advocaat weten van niets te weten. Hoe zit het eigenlijk met de verantwoordelijkheid in deze van een verhuurder? Moet hij op de hoogte zijn van wat er zich afspeelt in een loods of pand dat hij verhuurt?

We vragen het twee deskundigen. Advocaten Guido Hermanides uit Eindhoven en Laurens Vrakking uit Arnhem. Beiden lid van de Vereniging van Huurrecht Advocaten. Moet je als verhuurder op de hoogte zijn van wat er speelt in een pand dat je verhuurt? Guido Hermanides: "Van een eigenaar wordt verwacht dat hij weet wat er in een pand gebeurt.

Je hoeft dit echter als verhuurder niet dagelijks of wekelijks te controleren." Laurens Vrakking: "Strafrechtelijk kun je zelfs aansprakelijk worden gesteld wanneer achteraf blijkt dat er een drugslab of hennepkwekerij zat in een pand dat je verhuurt." Is de verplichting om een pand te controleren wettelijk bepaald? Laurens Vrakking: "Er zijn geen harde regels voor dit soort controles. Het gaat erom of je als verhuurder had moeten weten dat er iets niet klopte. Hoe meer aanwijzingen je hebt dat er iets mis zou zijn, hoe meer je als verhuurder moet verifiëren." "Wil een huurder alleen cash betalen of doet hij er moeilijk over om zich te identificeren. Dan kun je op je klompen aanvoelen dat het niet in de haak is.

Een bedrijf zonder bedrijfsplan? Reden om door te vragen en misschien zelfs af te zien van verhuur. Of in elk geval regelmatig te controleren. Krijg je van omwonenden aanwijzingen dat er iets loos zou zijn, dan moet je dat controleren of melden bij de politie." Guido Hermanides: "Probleem is vaak dat zaken als drugslabs en hennepkwekerijen aan het zicht onttrokken worden. Zo worden stiekem doorgangen gemaakt in een pand of zelfs zeecontainers ingegraven op een erf. Er kan niet worden verwacht dat een verhuurder dit controleert."

Mag een verhuurder zomaar een pand binnenlopen om te kijken wat er speelt? Guido Hermanides: "Vaak is in de algemene bepalingen van een huurcontract vastgelegd dat de verhuurder op gezette tijden controles mag uitvoeren. Dit bijvoorbeeld aan installaties, maar ook om te kijken of onderhoud noodzakelijk is. Daarbij zal een verhuurder ook willen controleren of dat wat er in een pand gebeurt, voldoet aan de eisen die worden gesteld in een bestemmingsplan." Laurens Vrakking: "Daar moet je met een huurder afspraken over maken in een huurcontract. Als je dat doet, is het wel belangrijk om ook echt te gaan controleren. En ook altijd vast te leggen dat je deze controles hebt uitgevoerd. Ik zie vaak dat verhuurders die controles liever laten uitvoeren door een beheerder." Moet je weten wie de loods precies huurt? "Van een verhuurder wordt verwacht dat hij een huurder heeft nagetrokken", zeggen beide advocaten. "Niet alleen vanwege de problemen die je met de overheid kunt krijgen. De organisatie achter zo’n drugslab is vaak gevaarlijk: je kunt maar één keer 'nee' zeggen en dat is vóór de eerste keer dat je aan ze verhuurt", waarschuwt Laurens Vrakking.

Voorlichting ZLTO Over wat een boer kan doen om problemen achteraf te voorkomen gaf boerenorganisatie ZLTO woensdag al aan dat zij tijdens speciale bijeenkomsten boeren inlicht over de gevaren van verhuur. Dat doet ZLTO samen met de Taskforce Drugscriminaliteit. Belangrijkste boodschap is om als je je stal verhuurt, duidelijke afspraken met de huurders te maken, op papier met naam en adres. Want nog steeds worden stallen mondeling verhuurd en wordt de huur cash betaald. print corrigeer Publicatie: donderdag 2 maart 2017 - 15:11 Gewijzigd: vrijdag 3 maart 2017 - 10:30 Auteur: Sandra Kagie

Reacties

Populaire posts van deze blog

PIAF 660RC een compacte hoogwerker

PIAF 660RC ATN Nederland is de vertegenwoordiging van ATN Plaforms Frankrijk. Hiermee is zij de bron naar de fabriek voor de verkoop van ATN voor de Nederlandse markt. Ze komen nu met een nieuwe machine.  De PIAF 660RC is een masthoogwerker op wielen met een werkhoogte van 6.60m. Deze zeer compacte hoogwerker, met elektro-hydraulische technologie, onderscheidt zich door zijn beperkte afmetingen en gewicht waardoor hij makkelijk door deuren en in de lift kan. ATN is opgericht in 2000 in Tonneins (Frankrijk) met het doel om een nieuw product te ontwikkelen in de markt van hoogwerkers: een masthoogwerker op rupsbanden genaamd PIAF. Verhuren van hoogwerkers De bedenkers hebben een wereldwijde erkende ervaring omdat zij ook achter het ontwerp en ontwikkeling van de Toucan zaten. De Toucan is een masthoogwerker op wielen die was ontwikkeld in begin jaren ’90. Tijdens de 2000’s ATN heeft enkele masthoogwerkers ontwikkelt met verschillende hoogtes, op wielen of rupsbanden.

Pal card en verhuren van hoogwerker

Wat is een PAL kaart bij het verhuren van een hoogwerker? Een PAL Card is een hoogwerkerlicentie. Deze wordt uitgegeven door de International Powered Access Federation, een non-profit ledenfederatie die zich inzet voor het promoten van het “veilig werken op hoogte”. Een ieder die met hoogwerkers werkt moet aan kunnen tonen dat zij een adequate bedieningsopleiding hebben gevolgd. De PAL Card (Powered Access License) wordt op vele wereldwijde werklocaties erkend als een bewijs dat de houder ervan op het hoogste niveau is opgeleid. Op verhuur.nl vindt u veel verhuurders die professioneel hoogwerkers verhuren . Er zijn veel werklocaties waar u zonder aantoonbare opleiding geen hoogwerkers mag bedienen. Daarom is de PAL Card zo belangrijk. Het is een bewijs dat iemand op vakkundige wijze is opgeleid in het veilig en effectief bedienen van hoogwerkers. De PAL Card wordt verstrekt door de International Powered Access Federation (IPAF) aan cursisten die bij een erkend IPAF opleidingscentrum

Je gaat uit maar kan de huur niet betalen

Je gaat uit maar kan de huur niet betalen, is een frase uit een liedje wat we maar niet uit onze gedachten krijgen. Lekker aanstekelijk nummer. Dus we dachten laten we deze songtext ook op onze blog zetten. :)  [Intro: Aisha & Spanker] Je gaat uit maar kan de huur niet betalen (Ah) Zulke dingen doe je Bent met je chick maar blijft naar me staren (Hmm) Zulke dingen doe je Schat, je loopt al veelste lang met die haren (Yeah) Zulke dingen doe je Eerst goedkoop, nu speel je een dame Zulke dingen doe je [Chorus: Aisha & Spanker] Je gaat uit maar kan de huur niet betalen (Ah) Zulke dingen doe je Bent met je chick maar blijft naar me staren (Hmm) Zulke dingen doe je Schatje loopt veelste lang met die haren (Yeah) Zulke dingen doe je Is goedkoop nu speel je een dame Zulke dingen doe je Oh oh ah, Oh oh, Zulke dingen doe je Oh oh ah, Oh oh,Zulke dingen doe je Waarom waarom (oh oh, Zulke dingen doe je) Daga-dang, daga-dang, daga-da Daga-dang, daga-dang, d